Znovuotevření pivovaru v Kamenici nad Lipou

JUDr. Tomáš Mádl se dne 28. října 2017 zúčastnil spolu s dalšími významnými hosty znovuotevření pivovaru v Kamenici nad Lipou.

 

JUDr. Tomáš Mádl se dne 28. října 2017 zúčastnil spolu s dalšími významnými hosty znovuotevření pivovaru v Kamenici nad Lipou.

Velký den kamenického pivovaru

Průmyslový pivovar v Kamenici nad Lipou nahradil ten původní, umístěný ještě v renesančních prostorách, roku 1861. Jeho stavba tehdy trvala 18 měsíců. Současná rekonstrukce téměř celá proběhla během jednoho kalendářního roku.

Málokdo si dokáže představit, nakolik obtížný úkol představuje dokončení pivovaru s plánovanou kapacitou 30 000 hektolitrů, jestliže je určeno naprosto konkrétní datum. 28. říjen 2017 díky tomu vstoupí nejenom do historie malého městečka na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje, ale přidá další výraznou kapitolu nezávislému českému pivovarnictví. Obnova Pivovaru v Kamenici nad Lipou stála zatím zhruba 120 miliónů Kč.

IMG_0548 IMG_0558

Milan Houška oznámil termín otevření pivovaru v Kamenici nad Lipou zhruba před půl rokem. Jen málokdo ze stovek lidí, kteří na slavnost přišli, tušil, jak velké úsilí musel spolu se svým týmem vynaložit, aby bylo datum dodrženo. Obdivuhodné je, že si nic neulehčil, naopak. Když se během rekonstrukce přízemí hlavní budovy v prostoru varny zjistilo, že se původní podlaha z 19. století nachází zhruba o metr níž, nechal odstranit všechno, co se během takřka sto padesáti let navezlo. Původní projekt s takovou úpravou nepočítal. Na původní vizualizaci díky tomu zmizelo sedm schodů, které měly oddělovat dlažbu na prostranství před varnou od vstupu do jejích prostor. Nyní však přirozeným způsobem navazuje na plochu pivovarského dvora, jak to původně zamýšleli naši předkové. Zásadní změnu to přineslo i z hlediska již zpracovaného projektu varny. Společnost Destila jej musela přizpůsobit novým okolnostem.

IMG_0606IMG_0564

Ještě složitější situace nastala ve sklepeních pivovaru. Pod betonem se však objevily staré kamenné podlahy. Všechny se podařilo odkrýt, jednotlivé kamenné desky vyjmout a opět je položit očištěné na sníženou podlahu. I v tomto případě se ale měnil původní projekt. Díky snížení podlah dnes v ležáckém sklepě stojí také tanky s kapacitou 90 hektolitrů. Slavnostní otevření neohrozily desítky tun materiálu, takřka nekonečné množství nevhodné omítky na zdech, ani z pohledu historie zajímavé rozkrytí základů varny původního pivovaru ze 17. století. Byla to překvapivě instalace a spuštění parního generátoru. Nakonec jej zvládla společnost 3+K Kraus, která v areálu pivovaru na jaře postavila malou experimentální varnu a nyní se zabývala jinými úkoly.

IMG_1055 IMG_0577

Nyní tedy budou v jednom areálu vedle sebe existovat dvě pivovarské technologie. Již osvědčený experimentální pivovar s varnou o objemu 500 l, kde Robert Franěk vaří speciální piva, je v bývalé pivovarské lednici a minipivovarem zůstane i nadále. Ve velkém pivovaru, jehož uvedení do provozu bylo oslavováno právě 28. října, je určen na vaření spodně kvašených piv na varně o objemu 30 hl, což znamená, že za nějaký čas překoná roční výstav 10 000 hl, představující hranici pro minipivovary, a stane se dalším pivovarem regionálního dosahu na Vysočině.

IMG_0926 IMG_1057

Vrchní sládek Pivovaru Kamenice nad Lipou Robert Franěk se na slavnostní otevření připravil velmi důkladně a uvařil 360 hektolitrů piva. Pětici spodně kvašených piv od světlého výčepního až po jantarový bock doplnilo pšeničné pivo a imperiální stout. Tentokrát výjimečně nechyběla ani privátní značka Bob a Dave, kterou pivovar vaří výhradně pro Krkonošskou hospůdku v Praze.

 

IMG_0637 IMG_0641 IMG_0938 IMG_1004

V Kamenici nad Lipou se spolu se otevřela také pivovarská pivnice. Je umístěná v prostoru původní varny, doložené již v polovině 17. století. Některé stavební prvky, jako oblouky ve zdech, jsou původní a interiéru dodávají působivou autenticitu. O to, aby se i stoly plnily jen tím nejlepším jídlem, se stará šéfkuchař Roman Dolejš, jehož hlavní specialitou je francouzská kuchyně. V Kamenici ji hodlá spojit s místním pivem tak, aby se dobře doplňovaly. Ukázku svého umění předvedl již na otevření pivovaru, kde návštěvníci mohli ocenit grilované steaky, pivní guláš, pečené koleno nebo bramboráky. První gastronomickou událostí po otevření pivnice pro veřejnost je svatomartinské menu.

IMG_1038 IMG_1421 IMG_1494 IMG_1537

Vzácným hostem byl vnuk zakladatele pivovaru Rudolf baron Geymüller, který přijel i se dvěma syny. On sám se na zámku sousedícím s pivovarem narodil. Dnes se věnuje především vínu, ale když se dozvěděl, že pivovar bude znovu uveden do provozu, začal mu držet palce. Svou řeč na otevření dokonce zahájil českými slovy a pravil, že přestavbou zde vznikl opravdový klenot. Také starosta Kamenice Ivan Pfaur ocenil změnu, jaké se dočkaly dříve žalostně udržované sklady ovoce a zeleniny. Poté, co novou varnu požehnal kněz Václav Šika, už začala zábava přod pódiem na pivovarském dvoře. I přes nevypočitatelné počasí a překvapivé přepršky se našlo dost milovníků piva, jídla a zábavy, aby se prostory pivovaru zcela zaplnily. V mnoha případech dorazily i tři generace jedné rodiny. Někdo si zatancoval při dechovce nebo poslechl velmi nadějné místní hudební naděje, závěr programu potom již renomované místní skupině Brutální Jahoda, Hraní při této příležitosti kluci vnímají jako velkou čest: „Nejen že tak děláme radost lidem naší muzikou, což je pro nás všeobecně to nejpodstatnější, a zadruhé jsme si právě v pivovaru, kde bylo hodně informací a fotek z jeho dlouhé a bohaté historie, uvědomili, že se i my právě stáváme její součástí. Kdoví, třeba jednoho dne za mnoho let se bude někdo koukat na fotky z otevření Kamenického pivovaru 2017 a bude to historie zase pro něj.“ (zdroj: http://www.pivobierale.cz/prectete-si/velky-den-kamenickeho-pivovaru/).